Обавештење о објави јавног позива за закључење уговора за 2023. годину за БМПО

Обављен је јавни позив за закључење уговора за 2023. годину са даваоцима здравствених услуга за БМПО које нису у плану мреже.

Детаљи у оквиру банера ''Даваоци здравствених услуга'' ЛИНК

Почетак обавезног скрининга на спиналну мишићну атрофију

За сву новорођену децу у свим породилиштима у Србији, од 14. септембра о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање почиње обавезан скрининг на ретку болест спиналну мишићну атрофију.

Циљ увођења овог скрининга одмах по рођењу јесте рана дијагностика још у пре-симптомској фази болести која је од суштинског значаја за исход лечења спиналне мишићне атрофије, а тестирањем по рођењу неће се више губити време на постављање дијагнозе.   

Узимање узорака ће се вршити у свим породилиштима у Србији, док ће се анализа узорака радити на Биолошком факултету Универзитета у Београду, чији запослени у Центру за хуману молекуларну генетику, имају вишедеценијско искуство у молекуларно-генетичкој дијагностици ретких болести, пре свега неуромишићних и неуродегенеративних, и адекватно образоване људске капацитете за обављање овог скрининга.

Подсећамо да тестирање на СМА није једини скрининг који се ради код тек рођених беба о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање. Обавезни скрининг ради се још и за три болести фенилкетонурију, хипотиреозу и од 2021. године за цистичну фиброзу.

Објављена је Табела учинка за 2. квартал 2023. године, за здравствене установе које се финансирају по систему ДСГ

Објављена је  Табела учинка за 2. квартал 2023. године, за здравствене установе које се финансирају по систему ДСГ на основу којих је обрачуната припадајућа накнада из збира варијабилних наканада здравствених установа из Прилога 2 Правилника о уговарању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања са даваоцима здравствених услуга за 2023. годину.
Табелу можете преузети на ДСГ порталу на  https://site.zus.rfzo.rs/dsg/

Обавештење о снабдевању леком „Utrogestan“

Снабдевање леком „Utrogestan“, који се користи у лечењу поремећаја узрокованих недостатком хормона прогестерона, је редовно и према подацима о залихама лекова у апотекама од ове седмице, овај лек доступан је у апотекама.

Најчешће коришћеног „Utrogestan“ од 200 милиграма, чија је укупна месечна потрошња око 40.000 кутија, у апотекама има у количинама довољним за више од 15 дана, док и поједине велепродаје располажу одређеним количинама. До краја месеца биће увезено још 120.000 кутија, што одговара тромесечној потрошњи, од чега ће већ 15. септембра бити увезено 85.000 кутија. Напомињемо да је само у августу апотекама испоручено више од 70.000 кутија лека што је готово двомесечна потрошња лека.

Када је реч о „Utrogestanu“ од 100 милиграма, чија је просечна месечна потрошња око 5.000 кутија, у апотекама је расположив у количинама већим од просечне месечне потрошње, а увоз се обавља редовно и без прекида.

Осим наведених количина „Utrogestana“, према најавама носиоца дозволе за овај лек, до краја године биће испоручено још око 240.000 кутија у јачини од 200 мг и око 28.000 кутија у јачини од 100 мг.

Републички фонд за здравствено осигурање 

          

Доступне замене за „аериус“

Републички фонд за здравствено осигурање не набавља сируп „аериус“, о чијој се несташици претходних дана говорило у медијима, нити за потребе државних нити за потребе приватних апотека. Лек се купује искључиво на рецепт и не издаје се о трошку РФЗО.

По закону, апотеке су дужне да се у случају проблема у вези са снабдевањем обрате релевантним институцијама које су у надлежности Министарства здравља.

Такође, обавештавамо грађане да су у апотекама доступне замене овог лека исте ефикасности – аерогал, цетиризин, левоцетиризин и рупатидин.