РФЗО значајно унапредио доступност иновативних лекова

Републички фонд за здравствено осигурање последњих неколико година значајно је унапредио доступност иновативних лекова вишеструким повећањем буџета за ову врсту терапија и стављањем нових иновативних лекова на листу лекова. Тиме је великом броју пацијената омогућено квалитетније лечење.

За последњих шест година, од 2017. до данас, на листу лекова стављено је 80 иновативних лекова за различита обољења (онколошка и хематолошка обољења, мултиплу склерозу, псоријазу, хепатитис Ц, срчану инсуфицијенцију, дијабетес), од чега само прошле године њих 26.  Поређења ради, за осам година у периоду од 2007. до 2015. године, на листу лекова стављен је свега 21 иновативни лек.  До 2007. године нема транспарентних података, јер је прва листа донета августа 2004. године.

izv

За стављање нових иновативних лекова на листу лекова од 2017. до 2019. године обезбеђено је око 1,4 милијарди динара, док је за стављање нових иновативних лекова у 2020. години опредељено око 2,8 милијарди динара, а за 26 нових иновативних лекова у 2022. години опредељено је рекордних око 5,8 милијарди динара.

izv

Напомињемо да стављање иновативних лекова на листу лекова није једнократно улагање, већ се средства за терапије обезбеђују сваке године.

Само у 2022. години за иновативне лекове за пацијенте који већ примају иновативну терапију издвојене су око 23 милијарде динара, а до 2017. године у просеку се издвајало око 6 милијарди динара годишње. У 2023. години вредност иновативних лекова износиће око 30 милијарди динара, што је за 7 милијарди више него прошле године, а чак пет пута више него што се издвајало пре 6-7 година.

izv

Листа иновативних лекова проширивана је континуирано од 2018. године, чак и за време пандемије ковида, а до краја 2023. године ће бити и нова листа лекова која је тренутно у припреми.
 
Осим тога, ове године омогућена је оф лејбл примена лекова чиме је дозвољено да се о трошку РФЗО једним леком лече и болести за које он није регистрован а у пракси се показао као ефикасан и безбедан за индикације за које није регистрован, што је повећало број терапијских опција за различите болести и за шта је утрошено додатних пет милијарди динара.

РФЗО континуирано улаже сва додатна средства у иновативне лекове и методе.