Важно обавештење

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић, рекла је да је припремљена "платформа за допунски рад" као један од начина за скраћење листа чекања у здравственим установама.

„Платформу допунског рада смо већ спремили и њу сада директори здравствених установа ревидирају и онда ће то бити једно од решења“, рекла је Радојевић Шкодрић новинарима у Крагујевцу после састанка с директорима 16 здравствених установа из Шумадије.

Она је навела да се на иницијативу министарке здравља сада креће скраћивање листа чекања.

„Познато је да су постојале листе чекања за ортопедију, кардиохирургију и за магнет пре ковида, а током ковида нажалост те листе су се увећале… и сада када се здравство враћа у нормалу, потребно је да те листе чекања решавамо“, казала је Радојевић Шкодрић.

Навела је да се ажурирају подаци о листама чекања у здравственим установама и да ће тај посао бити завршен до краја године.

Рекла је да су најдуже листе чекања за ортопедију и да је држава обезбедила и лекове и уградни и потрошни материјал.

„Сада први пут материјал и лекови чекају пацијента“, рекла је Радојевић Шкодрић и додала да је проблем кадар који мора да се организује и да зато мора да се ангажује додатно.

Она је објаснила да постоје два модела допунског рада који се односи на решавање листа чекања и објаснила један модел.

„Један је модел који финансира државе, преко РФЗО, радиће потпуно исто особље које је до сада радило, али ван свог радног времена, у време када не ради свој основни посао и у оним данима када нису ангажовани у поподневним сменама“, рекла је Радојевић Шкодрић.

Додала је да ће бити додатно плаћено не само медицинско особље већ, на иницијативу министарке, и немедицинско.

ВД директорка Републичког фонда за здравствено осигурање и државни секретар Министарства здравља Александар Стефоски су данас с директорима 16 здравствених установа из Шумадије разговарали о могућностима за скраћење листа чекања и о програму вантелесне оплодње о трошку здравственог осигурања.

Sanja Radojevic Skodric