Мушкарцу из Србије трансплантирана плућа у Мађарској о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање

Мушкарцу из Србије успешно су о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање трансплантирана плућа у болници у Будимпешти где се тренутно опоравља од захвата који је трајао 10 сати.

Једини спас за пацијента био је нови орган, а захваљујући подршци и заједничком ангажовању Српске православне цркве, Амбасаде Србије у Мађарској, Управе за ретке болести, као и добрим односима државног врха Србије и Мађарске, Национални институт за онкологију из Бидимпеште прихватио је на лечење овог држављанина Србије старог 41 годину. Други центри у Европи са којима је РФЗО контактирао, одбили су да приме пацијента због тога што Србија нема органе за размену.

Сложена припрема захтевала је и одлазак на едукацију једног пулмолога из наше земље како би могао да прати даљи опоравак пацијента по отпусту из болнице.  

Све трошкове лечења и санитетског превоза покрио је РФЗО.

Настављају се доласци иностраних стручњака о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање у Србију

Републички фонд за здравствено осигурање наставља да организује доласке иностраних стручњака у Србију.

У периоду од 07. до 10. априла, италијански кардиохирург Алесандро Ђамберти, ће заједно са српским тимом кардиохирурга изводити комплексне хирушке интервенције урођених срчаних мана на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.  

Ђамберти је директор центра за урођене срчане мане у болници „San Donato“ у Милану, а на Институту „Dedinje“ оперисаће осам одраслих пацијената.

Такође, током априла у плану је финансирање и организација доласка кардиохирурга проф. др Виктора Тсанга из лондонске „Great Ormond Street Hospital for Children“, у Институт за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“, ради извођења комплексних хируршких интервенција код двоје деце, као и долазак тима лекара из исте болнице који је састављен од најбољих стручњака светског ранга, др Никос Кесарис (дечји трансплант хирург), др Јанис Локопулос (адултни трансплант хирург) и др Јелена Стојановић нефролог,  ради наставка унапређења дечијег програма трансплантација бубрега са живих донора у Србији, када ће бити урађене још две трансплантације у Универзитетској дечјој клиници.

У циљу реализације доласка стручњака  Фонд је покрио трошкове смештаја, пута, добијања лиценце за рад од Лекарске коморе и хонорара доктора. Иначе, трошкови лечења би у овом случају били десетоструко скупљи када би се пацијенти упутили у иностранство.

Истичемо да је РФЗО у периоду од  2017. до 2024. године, одобрио и финансирао ангажовање 3 инострана здравствена стручњака, кардиохирурга из Италије, Мађарске  и САД, за извођење операција комлексних урођених срчаних мана у ИКВБ „Дедиње“, којом приликом је успешно оперисано 47 одраслих осигураних лица.

На овај начин је нашим осигураницима уместо упућивања на лечење у иностранство, обезбеђено лечење у Србији, што је за њих много погодније, а такође  омогућава стицање нових знања домаћих стручњака.

Објављена је Табела учинка за 4. квартал 2023. године

Објављена је  Табела учинка за 4. квартал 2023. године, за здравствене установе које се финансирају по систему ДСГ на основу којих је обрачуната припадајућа накнада из збира варијабилних наканада здравствених установа из Прилога 2 Правилника о уговарању здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања са даваоцима здравствених услуга за 2023. годину.

Табелу можете преузети на ДСГ порталу на  https://site.zus.rfzo.rs/dsg/

Обавештење о објави јавног позива за закључење уговора за 2024. годину са даваоцима здравствених услуга у приватној својини ради пружања услуга ХБО у једномесним коморама

Објављен је јавни позив за закључење уговора за 2024. годину са даваоцима здравствених услуга који нису у Плану мреже ради пружање услуга ХБО у једномесним коморама.

Детаљније у оквиру банера ("Даваоци здравствених услуга")“

Продужено важење потврда за ослобађање партиципације

Републички фонд за здравствено осигурање обавештава осигуранике да ће потврде за ослобађање плаћања партиципације издате за 2019. годину и касније, важити и током ове године, као и потврде за лечење болести уста и зуба.

РФЗО је о важењу поменутих потврда обавестио све здравствене установе са којима има уговор о пружању здравствене заштите.