Састанци са представницима удружења пацијената

Удружења пацијената и лица са инвалидитетом остварују изузетно значајну улогу у процесу континуирaног унапређења квалитета здравствене заштите, јер иста препознају специфичне потребе појединих група корисника здравствене заштите и проблеме у вези са остваривањем исте. Имајући у виду наведено, на иницијативу в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање, др Верице Лазић, организовани су састанци са представницима удружења, са циљем укључивања истих у доношење одлука у вези са остваривањем права из обавезног здравственог осигурања.

С тим у вези, дана 26. фебруара. 2015. године, у просторијама Дирекције, в.д. директора РФЗО др Верица Лазић одржала је заједнички састанак са представницима свих удружења са којима је РФЗО сарађивао кроз рад Канцеларија за сарадњу са удружењима пацијената и особа са инвалидитетом. На састанку је изражена спремност за наставак и унапређење сарадње, активније укључивање пацијената у доношење одлука, као и решавање евентуалних проблема у вези са остваривањем права на здравствену заштиту. Том приликом в.д. директора РФЗО је позвала  представнике удружења да доставе своје сугестије за унапређење квалитета здравствених услуга.

У  Дирекцији РФЗО је поред поменутог заједничког састанка са удружењима, у 2015.години одржани  и појединачне састанке са представницима следећих удружења:

1.  Удружење оболелих од мултипле склерозе
2.  Савез друштва Србије за борбу против шећерне болести
3.  Национална организација за ретке болести (НОРБС)
4.  Удружење за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом Србије
5.  Савез давалаца крви
6.  Савез организација бубрежних инвалида Србије
7.  Удружење оболелих од Гошеове болести
8.  Удружење оболелих од псоријазе
9.  Удружење дистрофичара Републике Србије
10.  Удружење родитеља деце са RETT синдромом
11.  Удружење хемофиличара Србије
12.  Удружења за помоћ оболелим од хроничних вирусних хепатитиса (Хронос и Хепатитис хилфе)
13.  Удружење за булозну епидермолизу-ДЕПРА

Састанцима са представницима удружења који су одржани у Дирекцији РФЗО присуствовали су представници надлежних служби РФЗО, како би након предочавања проблема приступили њиховом решавању на најадекватнији начин. Такође, представници удружења су у контакту са запосленима РФЗО добијали прецизне информације у вези са остваривањем права на здравствену заштиту на терет средстава обавезног здравственог осигурања. У циљу свеобухватног сагледавања проблема одређених категорија осигураних лица, састанцима са представницима удружења пацијената присуствовали су и лекари здравствених установа које су референтне за њихово лечење.

На одржаним састанцима су решавани појединачни, конкретни проблеми, али су предочени и проблеми са којима се суочавају сви оболели чији представници удружења су присуствовали састанцима.

Захтеви удружења пацијената најчешће су се односили на повећање обима права на здравствену заштиту која се финансира из средстава обавезног здравственог осигурања. Између осталог, захтевана је измена Правилника о медицинско техничким помагалима која се обезбеђују из средстава обавезног здравственог осигурања. С тим у вези, представницима удружења предочено је да ће бити много активније укључени у поступање РФЗО приликом следеће измене наведеног Правилника.  Поред поменутог, захтеви удружења су се односили и на финансирање терапије, продужене рехабилитације, као и на измену процедура за остваривање права на здравствену заштиту.

Треба напоменути да поједини захтеви и проблеми које су изнела удружења пацијената, нису у надлежности РФЗО.  С тим у вези,представницима удружења је на одржаним састанцима предочено које институције су надлежне за њихово решавање и којим службама поводом решавања истих могу да се обрате.

Поред сарадње са представницима удружења на горенаведени начин, сарадња са истима је остваривана и кроз рад Канцеларије РФЗО за  сарадњу са удружењима пацијената. Наиме, представници удружења пацијената свакодневно контактирају Канцеларију за  сарадњу са удружењима пацијената у циљу решавања конкретних проблема са којима се суочавају. У Канцеларији која се налази у просторијама Филијале за град Београд, у канцеларији број 8, Владетина 3, Београд, представник РФЗО је, осим свакодневне сарадње са осигураним лицима који се обраћају мимо удружења, одржао састанке са представницима следећих удружења:

1.  Удружење “Хораст “ - Национално удружење особа са недостатком хормона раста и ниским растом
2.  Удружење жена оболелих и лечених од рака дојке-„Будимо заједно“
3.  Удружење грађана за помоћ оболелима од мијелофиброзе
4.  Удружење пацијената са ретким туморима -УПРТ
5.  Национално удружење деце оболеле од рака -НУРДОР
6.  Удружење пацијената оперисаних од рака грла -РМВИ
7.  Удружење оболелих од лимфома – ЛИПА
8.  Савез организација бубрежних инвалида Србије
9.  Удружење за помоћ оболелим од хроничних вирусних хепатитиса-ХРОНОС
10.  Удружење „Q club“-особе угрожене HIV-ом и оболели од AIDS-а
11.  Удружење пацијената за вантелесно оплођење „РОДА“
12.  Удружење за помоћ и подршку оболелим од Фридрајхове атаксије
13.  ЈАЗАС-асоцијација за борбу против сиде
14.  Удружење родитеља деце оболеле од рака-Звончица
15.  Удружење оболелих од ендокриних тумора

Имајући у виду да ће се и у наредном периоду наставити сарадња, као и одржавање састанака са представницима удружења пацијената и лица са инвалидитетом, в.д. директора РФЗО, др Верица Лазић, позива представнике свих удружења да се активније укључе у рад РФЗО слањем својих примедби и предлога на e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или путем поште на адресу Јована Мариновића 2, 11040 Београд.

Такође, представници удружења могу контактирати Центар за сарадњу са осигураницима, удружењима пацијената, особама са инвалидитетом и информисање јавности, као и Канцеларије за сарадњу са удружењима пацијената и особа са инвалидитетом.