Бесплатне персонализоване здравствене картице за новорођенчад

Гувернер Народне банке Србије, др Јоргованка Табаковић и в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање, др Верица Лазић закључиле су дана 12.06.2015 године, Уговор о донацији којим је утврђено да ће Народна банка Србије донирати израђене и персонализоване здравствене картице у циљу помоћи социјално угроженим категоријама становништва Републике Србије..

Дана 13.10.2015. године, закључен је Анекс I Уговора о донацији, којим је предвиђено је да ће Народна банка Србије, поред већ предмета донације здравствених картица за социјало угрожене категорије осигураника, донирати и здравствене картице за сву новорођенчад, односно децу којима је здравствена картица прва исправа о здравственом осигурању.

Из наведеног произлази да ће издавање прве исправe о здравственом осигурању у виду персонализоване здравствене картице за новорођенчад од 15.10.2015 године, бити бесплатно, односно неће се плаћати накнада у износу од 400,00 динара.

Поступак подношења захтева и документација неопходна за пријаву на здравствено осигурање нису измењени, а издавање картице здравственог осигурања се на исти начин спроводи у свим организационим јединицама Републичког фонда.